Collecties van Trouwringen Breukelen Utrecht

Slijpvorm briljant

De manier van slijpen bepaalt de mate van schittering van een briljant en is daarmee het criterium om de schoonheid van een diamant te bepalen. De verhoudingen zijn immers doorslaggevend voor de reflectie van het licht. De ideale slijpwijze zorgt voor een buitengewone schittering, optimale proporties en symmetrie. Dus hoe beter wordt geslepen, des te mooier de schittering en des te beter komt de diamant qua verhouding tot zijn recht. De mate van schittering varieert van „very good” (= volmaakte schittering), „good” (= goede schittering), „medium” (= middelmatige schittering) of „unusual” (= weinig schittering); bij proporties en symmetrie nemen de afwijkingen met afnemende kwaltiteit van de diamant toe. 

Elke diamant in een sieraad is in een bepaalde vorm geslepen, de meest geliefde vorm is rond briljant geslepen met 57 facetten. Daarnaast bestaan er talloze andere vormen zoals princess, smaragd, hart, ovaal, marquise of druppel geslepen diamanten. 

Bij het slijpen komt het aan op de kunde en het vakmanschap van degene die de diamant bewerkt. Doel van het perfect slijpen van een diamant is de optimale reflectie van het licht door de facetten. Goed geslepen diamanten weerkaatsen het invallende ligt bijna volledig.

briljanten