Collecties van Trouwringen Breukelen Utrecht

Kleur diamant

Colour (Kleur)

Diamanten komen in alle kleuren van de regenboog voor. In principe geldt: hoe kleurlozer de briljant, des te schitterender en kostbaarder hij is. De kostbaarste exemplaren zijn diamanten in de kleur „River“ (heel fijn wit), gevolgd door „Top Wesselton“ (fijn wit) en „Wesselton“ (wit, standaardkwaliteit). 

Al naar gelang het laboratorium wordt de kleur van diamanten verschillend gedefinieerd. River, de minst kleurvolle, blauwwitte diamant, correspondeert met de letters D en E. F en G worden gebruikt voor het fijne wit van Top Wesselton en diamanten met de kleur Wesselton zijn wit en worden met de letter H aangeduid.

GIA CIBJO Oude benaming
D,E Zeer fijn wit River
F,G Fijn wit Top Wesselton
H Wit Wesselton
I,J Licht getint wit Top Crystal
K,L Getint wit Crystal
M,N Getint 1 Top Cape
O,P Getint 2 Cape
Q ,R Getint 3 Light Yellow
S-Z Getint 4 Yellow

De zogenaamde Fancy Diamonds, ook wel Fancies genoemd, duidelijk en gelijkmatig gekleurde diamanten, hebben tegenwoordig een nog hogere marktwaarde. Fancies zijn goed voor slechts 1 procent van de wereldwijde productie. Vooral intensief rood en rose gekleurde diamanten zijn heel zeldzaam en dus kostbaar. De momenteel duurste diamant ter wereld, een rosegekleurde ovaalgeslepen briljant met een gewicht van 59,6 karaat, werd door een diamanthandelaar op een veiling voor meer dan 71,2 miljoen dollar gekocht.